top of page

Καρδιακός Καθετηριασμός /

Στεφανιαία Αγγειογραφία

Τι μπορεί να δείξει ένας Καρδιακός Καθετηριασμός:

Καρδιακός Καθετηριασμός ή αλλιώς Στεφανιαία Αγγειογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμεύει στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και την σοβαρότητα της και αφετέρου βοηθά τον γιατρό σας να αποφασίσει εάν πρέπει να υποβληθείτε σε (μη χειρουργική) επέμβαση στεφανιαίας αγγειοπλαστικής ή χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης ή εάν η κατάστασή σας μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

 

Τι είναι η στεφανιαία νόσος;

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ. 

 

Η πάθηση που ονομάζουμε «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό των στεφανιών αρτηριών με αποτέλεσμα την στένωση αυτών των αρτηριών.

 

Η «μυοκαρδιακή ισχαιμία» έρχεται ως αποτέλεσμα αυτής της στένωσης καθώς ο καρδιακός μυς δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη ανάγκη (άσκηση). 

 

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός Καρδιακού Καθετηριασμού:

Η εξέταση πραγματοποιείται από μια ομάδα ιατρών και νοσηλευτών σε ένα εργαστήριο καθετηριασμών

 

Μπορεί να γίνει καθετηριασμός είτε ως προγραμματισμένη ημερήσια εξέταση είτε ως επείγον περιστατικό όταν εισαχθείτε στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος, δυσφορία ή σφίξιμο που μπορεί να οφείλετε σε καρδιακή προσβολή ή ασταθή στηθάγχη.

 

Συνήθως δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο μετά από ένα καθετηριασμό εκτός και εάν χρειαστεί να προχωρήσετε σε επέμβαση στεφανιαίας αγγειοπλαστικής ή υπάρξουν επιπλοκές (θα αναφερθούμε στις πιθανές επιπλοκές πιο κάτω).

 

1. Κατά την διάρκεια του καθετηριασμού ο καρδιολόγος θα κατευθύνει έναν καθετήρα από την βουβωνική χώρα ή το χέρι σας μέσω των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά σας και συγκεκριμένα στα στεφανιαία αγγεία.

 

Ένας καθετήρας, που είναι ένας μακρύς, εύκαμπτος, πλαστικός σωλήνας, περίπου στο πλάτους του μολύβδου σε ένα μολύβι. Θα σας χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό στην περιοχή όπου τοποθετείται ο καθετήρας έτσι ώστε να  μην το αισθάνεστε. 

Καρδιακός Καθετηριασμός : Στεφανιαία Αγγ

​2. Ο καθετηριασμός γίνεται με την βοήθεια ειδικού ακτινολογικού μηχανήματος. Στη συνέχεια, ο καρδιολόγος θα χρησιμοποιήσει σκιαγραφικό υλικό (contrast), που θα σας δοθεί ενδοφλέβια, για να εμφανίζει τις στεφανιαίες αρτηρίες στο ακτινογραφικό μηχάνημα για να δει εάν υπάρχουν στενώσεις ή όχι και σε τη βαθμό.

 

Εάν θέλετε, μπορείτε να βλέπετε την καρδιά σας σε μια από τις οθόνες στο εργαστήριο καθετηριασμών.

 

Το σκιαγραφικό μερικές φορές σας δίνει μια αίσθηση έξαψης που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

 

Επίσης, οι ασθενείς μερικές φορές αισθάνονται κάποια δυσφορία στο στήθος κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού. Είναι σημαντικό να το αναφέρετε στον καρδιολόγο σας εάν νιώσετε κάτι παρόμοιο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

 

3. Όταν τελειώσει η εξέταση, ο καθετήρας αφαιρείται από την αρτηρία. 

 

Μπορεί να αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι για λίγες ώρες μετά τη εξέταση, ειδικά εάν σας δόθηκε ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει με το άγχος.

Επιπρόσθετα, πιθανόν να αισθάνεστε λίγο πόνο στο μέρος όπου τοποθετήθηκε ο καθετήραςγια μερικές ημέρες. 

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται εντάξει μετά από μία ή δύο ημέρες, αλλά αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 

Ένας καθετηριασμός συνήθως διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά, αλλά μην ανησυχείτε εάν διαρκέσει περισσότερο από αυτό.

 

Υπάρχει κίνδυνος:

Αντίδραση (αλλεργία) στο σκιαγραφικό

 • Είναι σπάνιο για οποιονδήποτε να έχει αντίδραση στο σκιαγραφικό, εκτός από τη σύντομη αίσθηση καψίματος, έξαψης που μπορεί να προκαλέσει. 

 • Ωστόσο, ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων είναι ιδιαίτερα αλλεργικός στο σκιαγραφικό. 

 • Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στο ιώδιο ή στους παράγοντες σκιαγράφησης, ενημερώστε το γιατρό πριν κάνετε την εξέταση.

 

Μικρή αιμορραγία και πρήξιμο

 • Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει μικρή αιμορραγία όταν αφαιρεθεί ο καθετήρας και μπορεί να σχηματιστεί πρήξιμο γύρω από την περιοχή. 

 • Αυτό θα πρέπει να μειωθεί μετά από λίγες ημέρες, αλλά εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 

Μώλωπας στην περιοχή όπου εισήλθε ο καθετήρας 

 • Ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα μετά από ένα καθετηριασμό είναι η εμφάνιση μώλωπα στη βουβωνική χώρα ή το βραχίονα. Αυτό δεν είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να φαίνεται αρκετά προφανές για μια εβδομάδα περίπου.

Σοβαρές επιπλοκές

 • Οι σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, καθώς το στεφανιαίο αγγειογράφημα είναι ένα σχετικά ασφαλές τεστ.

 • Ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής κατά τη διάρκεια του τεστ - όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος - εκτιμάται σε λιγότερο από 1 στα 1.000 άτομα. 

 • Ωστόσο, το επίπεδο κινδύνου ποικίλλει ανάλογα με τη γενική υγεία σας και την ατομική σας καρδιακή κατάσταση. 

 • Λόγο αυτού, ο γιατρός σας δεν θα σας συστήσει να κάνετε καθετηριασμό, εκτός εάν πιστεύει ότι τα οφέλη υπερτερούν αυτού του μικρού κινδύνου.

Καρδιακός Καθετηριασμός : Στεφανιαία Αγγ

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μια φόρμα συγκατάθεσης  πριν από τον καθετηριασμό. Πριν υπογράψετε τη φόρμα, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους από τη διεξαγωγή αυτής της εξέτασης και τυχόν άλλες ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

 

Ακτινοβολία 

 • Κάνοντας καθετηριασμό σημαίνει ότι εκτίθεστε σε κάποια ακτινοβολία λόγο των ακτινογραφιών. 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω YouTube κλιπ ταινίας για το να έχετε Στεφανιογραφία - Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση Stent.

bottom of page